Reč predsednice

Osvrćući se godinu dana unazad, tačnije od marta 2015. godine sa ponosom mogu da kažem da je izuzetna je čast biti na čelu organizacije sa tradicijom dugom preko 55 godina. Kada sam postala predsednica Saveza, bila sam spremna na izazove koje ova „pozicija“ nosi i na to da neće biti lako suočiti se sa svakim, ali isto tako verovala da okružena dobrim ljudima oko sebe i vrednim timom, uspeh ne može da izostane, što smo i dokazali.

Trudimo se da redovno obaveštavamo kolege o svim značajnim temama vezanim za studiranje, ali i slobodno vreme, danas aktivnosti Saveza možete pratiti na zvaničnoj facebook stranici, twitteru i instagramu, a od skoro aktivan je i naš sajt na kom se dodatno možete informisati.

U protekloj godini uspešno smo realizovali mnoštvo projekata, humanitarnih akcija, ugostili profesore i predavače iz inostranstva koji su govorili pred punim amfiteatrima, borili se za dodatne ispitne rokove i bolje uslove za studiranje, pokrenuli pitanje otvaranja menze u blizini našeg fakulteta. Istaknuću samo nekolicinu, kao i aktivnosti čiji smo i danas deo.

Svečano obeležavanje 55 godina Saveza studenata Medicinskog fakulteta Novi Sad pod nazivom „55 godina – verni Vama“ održano je u  okviru “Nedelje Saveza” od 14. do 18. decembra 2015. Nizom događaja obeležili smo jubilej našeg Saveza koji smo organizovali uz pomoć bivših predsednika, prijatelja i saradnika.

Nedelja Saveza otvorena je u prepunom amfiteatru projekcijom filma “Težina lanaca 2”,  istaktnutog glumca i režisera Borisa Malagurskog, posle projekcije naš gost, Boris, je strpljivo odgovarao na pitanja naših kolega. Nedelju smo upotpunili druženjem u holu fakulteta, pri čemu smo najkreativnije kolege koje su sa nama podelile svoju novogodišnju odluku, nagradili mantilom i stetoskopom. Na predavanju “Karijerno savetovanje”, gost nam je bio predsednik Lekarske komore Vojvodine, dr Tihomir Stantić,   koji nam je nesebično delio svoja iskustva i izazove u lekarskoj profesiji i dosadašnjoj karijeri.

Centralni događaj bila je svečana dodela zahvalnica i kratki osvrt na dugogodišnji rad i uspehe, naši dragi gosti bili su bivši predsednici Saveza, sekretari, predsednici sekcija, prijatelji iz studentskih organizacija sa kojima uspešno sarađujemo, predstavnici organiziacija za mlade iz Novog Sada kao i naši dugogodišnji saradnici. Bivši dekan prof. Dr Nikola Grujić nas je prijatno iznenadio i učinio nam veliku čast uručivši Orden trešnjinog cveta Savezu studenata, sada već drugi u velikoj kolekciji priznanja i zahvalnica.

Tokom “Nedelje Saveza” organizovali smo i humanitarnu akciju za decu štićenike Doma Veternik i Doma Kolevka u Subotici, koje smo obradovali sa preko 170 novogodišnjih paketića. Ono što posebno moramo da istaknemo je veliki doprinos Studentske Unije Medicinskog fakulteta koja je pomogla u realizaciji obeležavanja jubileja Saveza.

Početkom godine priključujemo se projektu grada Novog Sada – Novi Sad za Evropsku prestonicu mladih 2019. godine – OPENS 2019, gde aktivnim učešćem u organizaciji prvog Omladinskog foruma u Novom Sadu i na skupštini Saveza organizacija, uzimamo punopravno članstvo kao jedina studentska organizacija koja je ispunila visoke kriterijume.

U februaru smo dali podršku i aktivno se priključili projektu Unije studentskih organizacija Univerziteta Novi Sad Omladinski centar OKCe, budućeg multifunkcionalnog prostora, koji će omogućiti umrežavanje i generisanje novih ideja, unapređenje omladinskog preduzetništva, omladinskih inicijativa, kulturnih i edukativnih sadržaja kroz kreiranje podsticajnog okruženja za generisanje i eksploataciju ideja i dostupnih resursa, mogućnosti i programa za zapošlјavanje i motivaciju mladih da u istim participiraju.

Kruna našeg dosadašnjeg rada, bila je organizacija predavanja Nika Vujićiča, svetski poznatog motivacionog govornika u velikoj dvorani SPENS-a. Događaj pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, okupio je preko 3200 studenata i mladih ljudi iz Novog Sada i regiona, a prema rečima gradonačelnika i rektora, predstavlja najveći studentski događaj u našem gradu, a nama je pripala izuzetna čast da budemo domaćini Niku Vujićiću u Novom Sadu.

Veliki broj izazova bio je predamnom, ali sa pomosom uvek ističem da uspesi nisu zasluga pojedinca, već jednog velikog tima ljudi, kolega, prijatelja, saradnika koji su svojim nesebičnim odvajanjem slobodnog vremena učinili da Savez bude ono što je danas i iskoristiću priliku da tom velikom timu mojih prijatelja javno, još jednom kažem hvala. Hvala na neizmernoj podršći, sugestijama, savetima pa i kritikama, jer da nije bilo vas, ne bi bilo ni mene.

Pozivam vas da se priključite Savezu, da steknete neka nova znanja i veštine, priključite se nekom od naših timova koji vredno rade i osmišljavaju projekte za novu školsku godinu, da pokrenete i realizujete neku vašu ideju, oprobate se u organizaciji tribine ili humanitarne akcije. Mi smo tu da vas ohrabrimo, damo savete i našim bogatim iskustvom pomognemo i dokažemo da slobodno vreme, iako se čini da ga slabo i ima,  za vreme studija može kvalitetno da se iskoristi.

 

 

Predsednica Saveza studenata

Medicinskog fakulteta Novi Sad

Nataša Igić