Klub studenata specijalne rehabilitacije i edukacije

 

Klub studenata Specijalne edukacije i rehabilitacije okuplja studente smerova koji potpadaju pod Specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, a koji su spremni da se uključe u nešto više od redovne nastave i redovnih vežbi. Ovaj Klub okuplja studente koji žele da utoše svoje vreme zarad afirmacije lične vrednosti osoba sa invaliditetom, zarad struktuiranja vremena osoba sa invaliditetom kao i zarad organizacije humanitarnih akcija.

Otvorili smo ovu školsku godinu humanitarnom akcijom pod nazivom „Budite i Vi nečiji Deda Mraz!“. Akcija je trajala od 24.11 do 05.12 i okupljala je ljude dobre volje koji su svojim skromnim donacijama ulepšali nečije Novogodišnje iskustvo. Humanitarna akcija je bila namenjena štićenicima Doma za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Veternik“, i prošla je i više nego uspešno! Napravljeno je 167 personalizovanih paketića za tri odeljenja Doma „Veternik. Pokloni su bili uručeni deci 18.12 uz Novogodišnju predstavu, koju je udruženje kreativnih ljudi pod nazivom „Kreativni pogon“ odlučilo da pokloni korisnicima ovog Doma. Poklone su podelili studenti koji su učestvovali u pravljenju paketića, i na taj način su i lično videli sreću koju su ovi paketići doneli korisnicima ovog Doma.

Medjunarodni dan osoba sa invaliditetom koji se obeležava svake godine 3 decembra, ove godine je bio obeležen od strane Kluba studenata Specijalne edukacije i rehabilitacije. Trbina pod nazivom „ Da li je tvoja nesposobnost, da vidiš moju sposobnost- tvoj invaliditet?“ održana je u holu Medicinskog fakulteta kao i u amfiteatru broj 1. Ova tribina je pored izlaganja studenata našeg Kluba, bila ispunjena i dečijom pesmom i igrom koju su izveli Inkluzivni hor ISON kao i ogranak folklornog udruženja Veliko Kolo iz Doma „Veternik“. Tribina je imala za cilj afirmaciju lične vrednosti osoba sa invaliditetom koja nikada nije ni trebala biti upitna kao i edukaciju gradjana o sposobnostima osoba sa invaliditetom, koje vrlo često zanemarujemo. Samoj tribini je prethodio i izlazak na Trg slobode, kada su studenti ovog Kluba pokušali da skrenu pažnju slobodnim gradjanima na važnost socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom. Uz pomoć posebno pripremljenih edukativnih knjižica, studenti su deleći ih, skretali pažnju slobodnim gradjanima koje su to sve sfere funkcionisanja unutar kojih bi svako mogao da pomogne osobama sa invaliditetom, i na koji način.

Jedna od manifestacija kojima su studenti našeg Kluba prisustvovali je i „Živa biblioteka“ u organizaciji neformalne grupe mladih u okviru programa „LOKOMOTIVA“ koji podržava Grad Novi Sad – Gradska uprava za sport i omladinu. U okviru ovog projekta, kao predsednik ovog Kluba, imala sam priliku da pričam o radu sa osobama sa Daunovim sindromom. Na taj način sam ujedno imala priliku i da smanjujem društvenu stigmu kao i da rušim predrasude o osobama sa ovim sindromom.

Još jedan vid aktiviranja studenata našeg Kluba jeste i realizacija radionice čiji su inicijatori Suzana Kulić i Nina Stojanović. U skladu sa Novogodišnjim duhom, inicirale su realizaciju radionice u okviru koje su studenti našeg Kluba mogli praviti Novogodišnje ukrase sa korisnicima Doma „Veternik“. Na ovaj način je Novogodišnje iskustvo korisnika ovog Doma bilo ulepšano, dok su sa druge strane naši studenti imali priliku da primene svoje dosadašnje znanje o radu sa osobama sa invaliditetom.

21.03.2015 godine obeležen je i Internacionalni dan osoba sa Daunovim sindromom. Dizajnirane su edukativne knjižice koje su imale za cilj da informišu slobodne gradjane o tome šta je to Daunov sindrom, kako nastaje i koliko su osobe sa Daunovim sindromom zapravo svima nama slične, a koliko različite. Takodje, pored medicinskih činjenica, knjižicu su upotpunile i izjave roditelja i braće i sestara osoba sa Daunovim sindromom koji su otvoreno podelili sa drugima šta za njih znači njihovo dete/brat/sestra sa Daunovim sindromom i koliko im se život promenio od kada su ga dobili.

2.04.2015 godine obeležen je i Internacionalni dan osoba sa Autizmom. Takodje su bile dizajnirane edukativne knjižice čiji je tekst napisala Daniela Tamaš, stručnjak sa višegodišnjim iskustvom rada sa decom sa Autizmom. Tekst je bio prilagodjen slobodnim gradjanima i takodje je sadržao izjave roditelja i braće i sestara osoba sa Autizmom. Studenti su ih u velikom broju delili na Trgu slobode zajedno sa korisnicima Dnevnog boravka za osobe sa Autizmom.

Budući rad Kluba studenata Specijalne edukacije i rehabilitacije će se temeljiti na istom vrednosnom sistemu kao i do sada, gde će ciljevi našeg rada biti: Edukacija gradjana i studenata, humanitarne akcije i donacije onima kojima je to najpotrebnije, kao i izlaženje u susret studentima našeg smera u vidu dodatne edukacije od strane stručnjaka kao i edukativnih radionica gde će studenti imati priliku da pokažu svoje dosadašnje znanje.

 

Kristina Milosavljević

Predsednik Kluba studenata

Specijalne edukacije i rehabilitacije