Klub studenata zdravstvene nege

Klub studenata zdravstvene nege predstavlja jednu od sekcija Saveza studenata Medicinskog fakulteta, čiji je cilj da udružuje studente, promoviše zdravstvenu negu, kao i ostvarivanje saradnje među studentima i zaštita njihovih prava. Želi da pokrene samoorganizovanje i timski rad koji je od velikog značaja za bavljenje ovom profesijom, da realizuje naučno-istraživačku delatnost i razvija različite projekte.

Na Mini-kongresu predstavili smo radionicu pod nazivom “Prva pomoc”, gde smo demonstrirali tehnike pruzanja prve pomoci osobi kod naglog srčanog zastoja, osobi koja ima ranu sa stranim telom na podlaktici, osobi koja ima amputaciju prstiju i osobi koja je zadobila otvorenu povredu grudnog koša, odnosno pneumotoraks.

Za Festival nauke, pomogli smo u realizaciji radionica koje su organizovali članovi Katedre za zdravstvenu negu. „Bako, deko, vest sa vama delim-naučio sam i ja krvni pritisak da merim!“ bila je jedna od radionica na kojoj su naši volonteri podučavali posetioce Festivala pravilnom merenju krvnog pritiska i uz to davali savete za poboljšanje i održavanje zdravlja, u smislu preporuka vezanih za pravilniju ishranu i redovnu fizičku aktivnost. Takođe, za najmlađe smo pripremili različite igrice na kojima su mogli da nauče nešto o ljudskom telu

„Budimo odgovorni prema malim ljudima“ je naziv druge radionice koja je našla svoje mesto na Festivalu nauke. Građani su mogli da nauče nešto više o bebama i da uvežbavaju tehniku prepovijanja. Mogli su da dobiju informacije o pravilnom razvoju i odgovarajućoj nezi beba.
Za narednu školsku godinu imamo u planu projekte koji će sve više povećavati saradnju među studentima, kao i nivo znanja.

 

Rukovodstvo sekcije